​Навіщо Києву пам’ятник Рональду Рейгану

19 квітня я, за підтримки однодумців, розмістив петицію на сайті Київської міської ради з пропозицією встановити у столиці України коштом небайдужих громадян пам’ятник видатній особистості, одному з найуспішніших Президентів США Рональду Рейгану.

Ініціатори петиції, включаючи автора цієї колонки, запропонували місце – перехрестя Інститутської та Липської вулиць, на місці поваленого під час Революції Гідності пам’ятника першому секретарю ЦК КПУ Дмитру Мануїльському, партійний псевдонім якого – Іван Безробітний.

Петиція уже набрала більше 1000+ підписів.

Для чого? На це є декілька причин.

По-перше, Рейган був затятим антикомуністом і зробив чимало для того, аби перемогти «імперію зла». Без Рейгана світ міг би бути зовсім іншим, і не факт, що в ньому б існувала незалежна Україна.

По-друге, ми захоплюємось ідеями економічної політики, яку вів Рональд Рейган, так званої рейганоміки, до якої ми хотіли би звернути увагу суспільства. Вона базується на свободі підприємництва та пріоритетності фінансування оборони країни.

По-третє, на словах наша країна постійно називає себе стратегічним партнером для США, але чи є ми їм насправді? Чи входить Україна до вірних союзників Америки, таких як Ізраїль, Велика Британія чи Єгипет?

Наразі Україна отримує неоціненну допомогу від США у вигляді кредитів, санкцій проти Росії та воєнної допомоги. Але $300 млн. доларів саме воєнної допомоги – це лише 10% того, що отримує Ізраїль. І це при тому, що Ізраїль володіє ядерною зброєю і протистоїть не ядерним країнам.

В США дуже сильними є позиції в парії Рейгана – Республіканської партії. До неї, приміром, належать відомі прихильники України сенатор МакКейн та конгресмен Роскам. До Президента Рональда Рейгана в консервативних колах ставляться з величезною повагою, постійно згадують та цитують. Вшанування пам’яті Рейгана в Україні є кроком, що дозволить зміцнити дружбу із США та збільшити шанси на воєнну-політичну допомогу Україні.

Пам’ятники Рейгану уже встановлені в багатьох країнах Східної Європи і відіграли вагому роль у побудові добрих стосунків із США.

Для тих, хто все ж не дуже комфортно себе почуває із пам’ятником не українцю в Києві, дозволю нагадати про пам’ятник Тарасу Шевченку у Вашингтоні:

7-метровий, 45-тонний пам’ятник Шевченку був встановлений у Вашингтоні ще 1964 року та був урочисто відкритий 34-м Президентом США Дуайтом Д. Ейзенхауером. Дозвіл на встановлення та зведення пам’ятника Шевченку надали обидві палати Конгресу США.

Ідея встановлення пам’ятника Рейгану набула чималого резонансу в медіа, особливо роздратувавши російські ЗМІ. Досить швидко на нашу Фейсбук-сторінку набігли кремлівські боти, намагаючись дискредитувати цю ідею.

Пам’ятник не буде коштувати ні державному, ні місцевому бюджету жодної копійки. Усі витрати на його встановлення візьмуть небайдужі громадяни.

Якщо Ви ще не підписали петицію, то поспішіть, часу обмаль

Мар’ян Заблоцький Мар’ян Заблоцький , Голова Українського товариства економічних свобод
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram