ГоловнаСвіт

Путін попередив про дії у відповідь у разі вступу Фінляндії в НАТО

Росія "в будь-якому випадку з повагою ставиться до будь-якого вибору фінського народу".

Путін попередив про дії у відповідь у разі вступу Фінляндії в НАТО
Фото: EPA/UPG

Якщо Фінляндія вступить у НАТО, не варто розраховувати, що російські війська, раніше відведені від кордону з Фінляндією, залишаться на колишніх позиціях.

Про це президент РФ Володимир Путін заявив на прес-конференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністе, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Уявіть собі, що Фінляндія вступить у НАТО. Це означає, що фінські війська вже перестануть бути незалежними, перестануть бути суверенними в повному сенсі цього слова, вони стануть частиною військової інфраструктури НАТО, яка відразу опиниться на кордонах РФ", - сказав він.

"Подумайте, ми так і будемо далі діяти? На півтори тисячі кілометрів відвели наші війська, так вони там і залишаться?"- продовжив голова РФ.

Разом з тим Путін заявив, що Росія "в будь-якому випадку з повагою поставиться до будь-якого вибору фінського народу". Він зазначив, що саме фіни повинні забезпечувати свою незалежність і безпеку.

Також президент РФ зауважив, що Росія дорожить нейтральним статусом Фінляндії і ставиться до нього з повагою.

Президент Росії Володимир Путін перебуває з візитом у Фінляндії. Як повідомлялося, президент Фінляндії Саулі Нііністе провів телефонну розмову з Порошенком напередодні візиту Путіна.

17 червня фінський лідер заявив, що питання про приєднання країни до НАТО буде вирішуватися за результатами загальнонаціонального референдуму.

Раніше в червні Фінляндія допустила подачу заявки на вступ у НАТО.

Нагадаємо, що в квітні 2015 року Росія обурилася зближенням Фінляндії та Швеції з НАТО. Незадовго до цього міністри оборони Норвегії, Швеції, Данії, Фінляндії та Ісландії підписали спільну  декларацію про зміцнення колективної оборони Північної Європи і країн Прибалтики на випадок російської військової агресії. Вона передбачає збільшення кількості спільних навчань, зміцнення зв'язків між північними промисловими підприємствами, в тому числі оборонного сектора, передачу розвідувальної інформації і "кіберматеріалів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram